Ander Nieuws (2019)

Introductie WoordWies App

Datum: maandag 16 december 2019

Aanvang: 14.00 uur

Locatie: Atrium RTV Drenthe
             Beilerstraat 30
             9401 PL Assen

WoordWies

 

Veur de liefhebbers van de Nedersaksische taal is ter un leuke App veur de tillefoon uutevond'n, waormet iej oew kennis van disse taal könt test'n.
De introductie van de App, WoordWies genaamd, wödt op maondag 16 december in Assen edaon.
In biejgaond stukje kö'j der meer oaver leaz'n.

(klik op ut plaatje um de uutnödiging te bekiek'n)


Aankondiging boek 'Twentse en Achterhoekse Klokken'

Van de schrijver drs. Eric J.B. Veldboer

Een lang gekoesterde wens van mij, gaat binnenkort in vervulling! Een fraai geïllustreerd boek over Twentse en Achterhoekse klokken, oorsprong en makers 1600 - 1800, ga ik namelijk in maart 2020 uitgeven in eigen beheer. In het boek komt veel nieuwe, cultuur-historische informatie aan bod evenals prachtige foto's van bekende klokkenmakers als Ruempol, Ringelenberg, Schooltink, Rathmer, Sprakel, Ter Swaek, Bakker, Knoef, Rekers en Van Heilbron.
Ter introductie bied ik geïnteresseerden nu al de gelegenheid zich in te schrijven met korting voor dit boek. De verdere informatie hierover treft u in de bijlage aan.

Twentse en Achterhoekse Klokken
Twentse en Achterhoekse Klokken, oorsprong en makers 1600 - 1800

Open Monumentendagen Bronckhorst 2019
met activiteiten op woensdag 11 september, zaterdag 14 en zondag 15 september.

De diverse activiteiten worden 'geclusterd' georganiseerd in verschillende kernen in de gemeente Bronckhorst. Die van de oude gemeente Steenderen vinden plaats in en rond de Sint Martinuskerk in Baak. Klik op de foto hieronder om de brochure met het volledige programma in te zien.

 

Open Monumentendagen Bronckhorst 2019


Lintje voor Wim Jansen

Z
aterdag 31 augustus 2019 is tijdens de viering van het 15-jarig jubileum van de Stichting IJsselhoeven Steendernaar Wim Jansen koninklijk onderscheiden tot 'Lid in de Orde van Oranje-Nassau'. Wim was vanaf 2006 vrijwilliger voor deze stichting en is nu met pensioen. Intussen zet Wim zijn kennis ook in als lid van de Archiefcommissie van onze vereniging. Wim, gefeliciteerd! 

Lintje Wim Jansen
Bron foto: website Stichting IJsselhoeven

Huldiging Hans Klompenhouwer, woensdag 8 mei 2019

Duizendpoot Hans Klompenhouwer werd vanmiddag koninklijk onderscheiden door burgemeester Marianne Besselink. Hij is nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het opspelden van het bijbehorende lintje vond plaats in de kapel in Bronkhorst. Hans werd naar de kapel gelokt voor het 45-jarig jubileum van de SOGK, de organisatie waarvoor hij altijd paraat was als vrijwilliger. Na aankomst van de burgemeester stroomde de kapel tot de laatste stoel vol met belangstellenden en familie; toen begon bij Hans toch wel een lichtje te branden dat er meer aan de hand was dan alleen een jubileum bijeenkomst. Zoals gebruikelijk was de huldiging zorgvuldig voor hem geheim gehouden.
Naast al zijn activiteiten voor andere instanties zoals muziekvereniging, zwembad en sporthal, is Hans ook zeer actief als vrijwilliger voor de Historische Vereniging Steenderen. Daar helpt hij mee het archief te digitaliseren, heeft hij veel ideeën voor verbeteringen in de archiefruimte en tijdens activiteiten is hij altijd bereid om een handje te helpen. Hans, ook van harte gefeliciteerd namens de HVS en bedankt voor je tomeloze inzet (foto's).

 Lintje Hans Klompenhouwer Lintje Hans Klompenhouwer Lintje Hans Klompenhouwer

Foto: Achterhoek Nieuws b.v./Liesbeth Spaansen


Tentoonstelling IJsclub 'de Molenkolk' 100 jaar 23 en 24 februari 2019 bij de HVS

Op 16 februari viert de Steenderense ijsclub 'de Molenkolk' haar 100 jarig bestaan. Op deze zaterdag is er vanaf 14.00 uur voor leden en genodigden in de 'Ieskeet' aan de Toldijkseweg in Steenderen o.a. een (foto)tentoonstelling met foto's en attributen, verzameld vanaf ca. 1934 tot heden.

IJsclub 'de Molenkolk' 100 jaar
Bron foto: website IJsclub 'de Molenkolk'


De tentoonstelling zal daarna nog op 23 en 24 februari zijn te bezichtigen bij de Historische Vereniging Steenderen.

Locatie: gebouw 'de Steenuil'
             Burgemeester Smitstraat 19
             7221 BH Steenderen
Tijd:      beide dagen van 11.00 tot 16.00 uur


Nieuws (2019)

De Historische Vereniging Steenderen heeft ook dit jaar een mooie donatie van de Rabobank mogen ontvangen, in het kader van 'Hart voor:'. Iedereen die op de HVS heeft gestemd en de Rabobank, hartelijk dank daarvoor!


Hart voor de Achterhoek 2019


Actie Rabobank 'Hart voor de Achterhoek'

A
ls lid van de Rabobank kun je tussen 5 en 19 September stemmen op jouw favoriete vereniging. Vergeet niet te stemmen... op de HVS - Historische Vereniging Steenderen! 

Hart voor de Achterhoek


De sponsor-actie t.b.v. 'Papier naar Digitaal' is een groot succes geworden, 1 juli 2019

A
fgelopen week konden klanten van de Welkoop in Toldijk de kassabon van hun aangeschafte producten samen met de flyer van de HVS in de daarvoor bestemde melkbus deponeren. Eigenaar Peter Weenk maakte na afloop van de actie bekend dat de sponsor-actie een prachtig bedrag van 750 Euro heeft opgeleverd. Peter Weenk en Welkoop, en iedereen die aan de actie heeft meegedaan: hartelijk bedankt voor dit geweldige resultaat!

Welkoop actie


De actie bij Welkoop Toldijk is gestart...
De sponsor-actie bij de Welkoop is gestart. Deze week van maandag 24 t/m zaterdag 29 juni kunt u uw kassabon samen met de flyer inleveren. De eerste zit al in de bus.
Neem de flyer mee en doe deze week uw aankopen bij de Welkoop en steun daarmee de HVS. Nu al hartelijk bedankt voor uw ondersteuning. Het resultaat wordt na afloop van de actie op de website bekend gemaakt.
Welkoop actie gestart


Binnenkort een mooie actie… bij Welkoop Toldijk 
De Welkoop in Toldijk draagt de Historische Vereniging Steenderen een warm hart toe. Daarom sponsort de Welkoop in de week van maandag 24 t/m zaterdag 29 juni (week 26) de HVS met een bedrag ter waarde van 10% van uw besteding. In de komende editie van de Zwerfsteen vindt u een flyer met de details van de actie. Wanneer u de flyer samen met uw kassabon bij de Welkoop in Toldijk inlevert, ontvangt de HVS het sponsorbedrag. 

De HVS zal de sponsoring gaan gebruiken ter ondersteuning van ons project 'papier naar digitaal', waarmee we het gearchiveerde materiaal voor u toegankelijker willen maken.


Dinsdagavond opening

De dinsdagavond opening is terug. De archiefcommissie is dan met enkele personen aanwezig om u te woord te staan. Eerstvolgende gelegenheid daarvoor is op 2 juli en daarna ook elke eerste dinsdagavond van de maand.


Historische Vereniging Steenderen stapt in bij het project Foto-tegelroute Bronckhorst van Vordenaar Harry Jansen. Deze wandelaar in hart en nieren raakte geïnspireerd door de foto-wandelroute, zoals die in Hengelo (Gld.) is ontwikkeld en uitgevoerd. Op de Projecten-pagina vindt u meer informatie over dit bijzondere project, dat in de komende maanden zijn beslag moet krijgen.

Foto-tegel Zuivelfabriek Hengelo
Voorbeeld van een foto-tegel

Nieuws (2018)  Nieuws (2017)

Nieuws HVS

Rabobank ClubSupport aktie 2020 mooi resultaat... 

Rabo ClubSupport

 

De Rabo ClubSupport is de jaarlijkse actie van de Rabobank om lokale verenigingen te ondersteunen. Leden van de bank mochten in totaal vijf stemmen uitbrengen op verenigingen naar keuze. Per vereniging kon men maximaal twee stemmen uitbrengen. Afhankelijk van het aantal stemmen dat verenigingen wisten te verzamelen doneerde Rabobank een bedrag.

Op 'Historische Vereniging Steenderen' is flink gestemd. Het leverde ons een bedrag van € 665,73 op. Dat is een geweldig resultaat!

Wij, als bestuur, willen u hartelijk bedanken voor uw stem.

 

Namens het bestuur,

M. Nieuwenhuis, penningmeester


Rabobank ClubSupport aktie 2020

Rabo ClubSupport

 

De Historische Vereniging Steenderen heeft zich ingeschreven voor het 'Rabo ClubSupport' initiatief. De Rabobank ondersteunt met 'Rabo ClubSupport' verenigingen en clubs met o.a. financiële middelen.
Iedereen die lid is van de Rabobank krijgt 5 stemmen toegewezen en kan hiervan tot 2 stemmen uitbrengen op een vereniging, club of instelling.

U kunt de HVS helpen door uw stem(men) uit te brengen op onze vereniging. Elke stem is geld waard en wij zullen uw stem zeker waarderen, hoe meer stemmen, des te meer geld voor onze vereniging. HVS wil dit besteden aan een verrijdbaar tv-scherm voor het geven van presentaties in onze archiefruimte.

Ga voor 25 oktober naar https://www.rabobank.nl/particulieren/leden/clubsupport/.
Door in te loggen op de Rabo-website en via 'Zelf regelen' en vervolgens 'Mijn Lidmaatschap' kunt u klikken op 'Rabo ClubSupport' en uw stemmen verdelen. Dit kan ook via de Rabo-app.

Alvast hartelijk bedankt voor uw stem!


Presentatie financiële cijfers HVS

Hoewel de Algemene Ledenvergadering van de HVS niet door kon gaan, laten we nu wel de financiële situatie van de HVS zien. Kijk hiervoor op de ALV-pagina.
Financieel verslag 2019 


Algemene Ledenvergadering HVS

De Algemene Ledenvergadering van de HVS gaat op maandagavond 30 maart 2020 niet door! en wordt verschoven naar een later tijdstip.
ALV Afgelast! 


Algemene Ledenvergadering HVS

Op maandagavond 30 maart 2020 zal de HVS haar Algemene Ledenvergadering houden. Uitnodiging hiervoor volgt nog.
Na het officiële gedeelte volgt er een lezing van Doesburger Henk IJbema, lid van 'Het Huis Doesburg' en 'Vestingstad Doesburg'. Henk gaat vertellen over een mijnenveger, die eind jaren '50 - begin jaren '60 bij het 'Zwarte Schaar' onder Doesburg in de dode tak van de IJssel lag, om daar te worden gesloopt.
U bent van harte welkom deze avond bij te wonen.

mijnenveger Doesburg 


Nieuwe prijzen Stadswandeling Bronkhorst

De prijzen van de Stadswandeling zijn iets aangepast,
zie Stadswandeling Bronkhorst

tekening kasteel Bronkhorst 


Nieuws (2019) Nieuws (2018) Nieuws (2017)

Ander Nieuws

Open Monumentendag 2020 (aanvulling)

Achter deze url https://openmonumentendagbronckhorst.nl/spel/ vind u het monumenten kennisspel. Dagelijks 10 nieuwe vragen om uw kennis van de Bronckhorster monumenten te testen. En ook leuk om ze te leren kennen...


Open Monumentendag 2020

OMD Bronckhorst

 

Op 12 en 13 september is het weer Open Monumentendag.
Vanwege corona misschien niet zo uitbundig dan in andere jaren, maar zeker zo interessant. Ook Bronckhorst en daarbinnen Steenderen doet weer mee.

 

 

 

 

Ga naar de kaart op https://openmonumentendagbronckhorst.nl/route/alle-monumenten/, klik op een schildje en ontdek wat er op die locatie aan moois is te vinden en wat er is georganiseerd.
De website https://openmonumentendagbronckhorst.nl/ biedt een keur aan informatie, veel objecten zijn (opnieuw) gefotografeerd, wat een prachtig overzicht is geworden van fraaie plekjes in onze omgeving...
En er zijn vanuit diverse kernen fietsroutes geprogrammeerd: https://openmonumentendagbronckhorst.nl/routes/


Onthulling gedenkteken Baak

Op 26 juni 2020 werd in Baak aan de Dollemansstraat een monument onthuld ter nagedachtenis aan het feit dat daar op de Bakermark op 26 juni 1943 een Lancaster bommenwerper neerstortte. Het verhaal hoe het monument tot stand is gekomen is beschreven in de Contact van 16 juni 2020 en de plechtigheid, in aanwezigheid van een aantal genodigden en burgemeester Besselink van gem. Bronckhorst, is vastgelegd in bijgaande YouTube film:

In 'de Zwerfsteen' 2013-2 is door wijlen Marinus Harenberg een verslag opgetekend over de gebeurtenissen in 1943 en daarna.


75 jaar vrijheid: in het spoor van de bevrijders
vanaf 6 april 2020 TV-uitzending bij Omroep Gelderland

ARNHEM – Het tv-programma 75 jaar vrijheid: in het spoor van de bevrijders van Omroep Gelderland zal vanwege de corona-crisis vanaf 6 april vanuit de studio in Arnhem worden uitgezonden. Daarmee komen alle locatie-uitzendingen op de vijftien plaatsen in de provincie te vervallen.
Naar aanleiding van de adviezen van het kabinet en het RIVM om grote evenementen af te gelasten, heeft Omroep Gelderland besloten om de uitzendingen van de karavaan naar de studio in Arnhem te verplaatsen. Hier zal geen publiek bij zijn. Ook is de aanvankelijk geplande ochtenduitzending van 75 jaar vrijheid: in het spoor van de bevrijders geschrapt. Het aantal gasten in de uitzending zal tot een minimum beperkt blijven.
Alle op locatie geplande activiteiten vervallen, zoals het ontbijt voor genodigden, de inbreng van scholieren en de middagactiviteiten.

De serie 75 jaar vrijheid: in het spoor van de bevrijders is vanaf 6 april iedere werkdag om 17.35 uur te zien bij Omroep Gelderland.
Kijk op gelderland.75jaarvrijheid.nl/route wanneer de uitzending over jouw woonplaats gaat.


75 jaar vrijheid

 

De uitzending over Steenderen staat gepland op donderdag 9 april. GEWIJZIGD: maandag 20 april
Programma vanaf 17.35 uur:
Oorlogskenner Joël Stoppels blikt in de uitzending terug op de hergroepering van soldaten als voorbereiding op de IJsseloversteek. Ook vertelt Daan van der Kolk over de strijd die doorging na de bevrijding van Steenderen. Er is een portret te zien van een soldaat die het leven liet voor onze vrijheid. Verzamelaar Jean Kreunen schuift aan met een verhaal bij een bijzonder voorwerp.


Oost-Gelders Streektaaldictee
donderdag 26 maart 2020
nieuwe datum: donderdagmiddag 12 november 2020 (aanvang 14.00 uur!)

Op donderdag 26 maart donderdagmiddag 12 november zal het Oost-Gelders Streektaaldictee plaatsvinden bij De Gouden Karper te Hummelo, vanaf 19.15 uur aanvang 14.00 uur. Dit wordt georganiseerd door de Werkgroep Oost-Gelders Streektaaldictee in samenwerking met het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (Ecal).

Oost-Gelders Streektaaldictee

 

"An de hand van 'n spölse tekst kriegen de deelnemmers 'n idee wat veur afspraken de WALD-spelling kent."

Via deze link: Uitgangspunten van de WALD-spelling kunt u nagaan wat de WALD-spelling inhoudt. Meer informatie is te vinden op http://streektaaldictee.nl/


Bronckorst - commissie OMD
18 januari 2020OMD Bronckhorst

 

Eind 2019 werd in een informele bijeenkomst van de Stichting Open Monumentendag Bronckhorst (OMD) afscheid genomen van een drietal bestuursleden:
Harry Somsen, Jan Wolters en Jan Berentsen.
De OMD commissie Bronckhorst bestaat op dit moment uit: Han van der Lans (voorzitter) uit Hummelo, Gerda Ellenkamp (penningmeester) uit Vorden, Karel Cornegoor (secretaris) uit Hengelo, Ineke Cornegoor uit Hengelo, Theo Jansen uit Baak en Anton Baars uit Olburgen.

Han van der Lans, die van huis uit kunstgeschiedenis heeft gestudeerd, woont in 'De Goedenberg', een monumentale boerderij op Landgoed Keppel in Hummelo. Han heeft het monument, waar hij samen met zijn partner woont, de afgelopen twee jaar tijdens de Open Monumentendag(en) voor het publiek opengesteld.
Han: "Dit deden wij om de mensen te betrekken en daardoor draagvlak te creëren. Het zou mooi zijn dat er in de toekomst veel meer mensen het monument waarin zij wonen open gaan stellen voor het publiek tijdens de OMD."
De nieuwe voorzitter is ambitieus en wil de stijgende lijn in de bezoekersaantallen van de afgelopen jaren graag voortzetten. Een introductiefilmpje is te vinden op:
https://www.youtube.com/watch?v=ixAZ4y-7YrY
De Open Monumentendagen zijn dit jaar op 12 en 13 september.

Ook geïnteresseerd om als vrijwilliger, op vele vlakken binnen de OMD, of als bestuurslid aan te sluiten, schroom niet om geheel vrijblijvend contact op te nemen met het secretariaat Karel Cornegoor, via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0575-473992.


Ander Nieuws (2019)


Nieuws (2018)

Lezing 'Verdwenen dorpen in Gelderland', maandag 19 november 2018

Bert Stulp uit Doesburg was vanavond door de activiteiten-commissie uitgenodigd om zijn verhaal over 'Verdwenen dorpen' te komen vertellen. Ongeveer 50 belangstellenden vulden de zaal 'het Anker' in Steenderen voor een boeiende lezing. Bert heeft al jaren onderzoek gedaan naar dit onderwerp en heeft zijn bevindingen gepubliceerd in een zestal boeken. Het zal duidelijk zijn dat het lastig was om de presentatie in te perken tot Gelderland, er is zoveel meer te vertellen ...

Lezing Verdwenen Dorpen

(Bert Stulp rechts op de foto)

Zo kwamen een aantal criteria aan de orde: wanneer noem je een plek 'verdwenen', waardóór is een plaats, gehucht, dorp of stad verdwenen, wat is er nu nog van terug te vinden? 
Zijn presentatie vertoonde foto's, kaartjes en andere bewijsstukken van het bestaan van die oorden. En daarbij verduidelijkte Bert wat de oorzaak was (kon zijn, want niet alles is 100% te herleiden) van het verdwijnen.
Op zijn vraag aan de zaal wie er een oorzaak kon bedenken, kwam als antwoord "water/overstroming". Dat was inderdaad vaak de oorzaak, maar ook kon het andere natuurverschijnselen betreffen zoals een zandverstuiving.
Maar evenzo vaak was de mens zelf de oorzaak, denk aan afgraving van veengebieden, waardoor omliggende landerijen verzakten. Of oorlogen, waarin plaatsen simpelweg werden opgeofferd. Of in niet zo ver achter ons liggende tijden, wanneer industrialisering boven menselijke hechting werd gesteld.
Wie meer wil weten over dit onderwerp kan eens kijken op de website 'Verdwenen Dorpen' van Bert Stulp


Lezing 'Het vroegere Bronkhorst herleeft', maandag 15 oktober 2018

Wat een mooie avond was het, voor de vele belangstellenden die naar 'het Anker' in Steenderen waren gekomen en dus ook voor de HVS. Het leek wel of Bronkhorst was leeggestroomd en ook de andere aanwezigen zorgden ervoor dat ’het Anker’ in Steenderen al haar 145 stoelen nodig had, om iedereen een zitplaats te geven.
Presentator Wim Knaake ging aan de hand van een enorme selectie foto's uit eigen verzameling en deels met toestemming geleend door de ontwikkeling van het stadje, vanaf grofweg de jaren 1800 tot nu. Daarbij vertelde hij, door als het ware door de straten van Bronkhorst te wandelen, de geschiedenis van de huizen en hun bewoners. Details als: wat was de functie toen en nu, wie waren op enig moment de bewoner(s), hoe zijn huizen gerestaureerd (en soms veranderd) en ga zo maar door, werden door Wim met grote bevlogenheid verteld.
Na de pauze besteedde Wim aandacht aan de oudere historie van de Heren van Bronkhorst en hun kasteel en welke factoren uiteindelijk leidden tot het verdwijnen ervan.

Bronkhorst herleeft
Aan het einde van zijn verhaal kreeg Wim een daverend applaus en werd hem een kleine attentie voor het vele voorwerk overhandigd.
Wellicht komt er nog wel een vervolg op deze lezing, want wie goed op het presentatiescherm heeft gelet, kon constateren dat er nog veel meer materiaal op de laptop stond ...


Rookworst Actie 2018

Ook dit jaar biedt de Historische Vereniging Steenderen weer de overheerlijke Heezer-rookworst aan. In onderstaande folder leest u hoe u deze kunt bestellen of kopen. Daarmee steunt u tevens de activiteiten van de HVS!

Rookworst Actie 2018


Eerste editie Open Monumentendagen bij HVS een succes

De expositie over vervoer in de Achterhoek met materiaal van Reyer van de Pol trok over beide dagen 88 bezoekers. In ons archiefgebouw 'de Steenuil' waren een fotoserie, films en 2 vitrines met attributen te zien over hoe het vervoer en transport met tram, bus en vrachtwagen zich bij de GTW ontwikkelden.
Een enkele (oudere) bezoeker kon zich nog de tramlijn Zutphen-Emmerik herinneren, die o.a. Baak en Toldijk aandeed, en bekeek de vele foto's van de tramstellen met extra belangstelling. De tramlijn was in bedrijf tot 1954.

HVS Open Monumentendag 2018

HVS Open Monumentendag 2018


Open Monumentendagen

In de afgelopen jaren vielen de Open Monumentendagen steeds samen met de Steenderense Kermis. De HVS heeft hierdoor nooit veel aandacht kunnen besteden aan dit jaarlijkse evenement. Dit jaar zit er een week tussen deze beide activiteiten, dus daarom doen we nu actief mee!


Open Monumentendag 2018

 


Op zaterdag 8 en zondag 9 september is ons archief 'de Steenuil' geopend van 11.00 - 17.00 uur. Dan kunt u de tentoonstelling, met materiaal van Reyer van de Pol uit Gaanderen, over het openbaar vervoer in de Achterhoek vanaf ca. 1880 tot heden komen bekijken.
Er zijn archiefmedewerkers aanwezig, bij wie u ook terecht kunt met vragen over ons archief. De toegang is gratis.

Het volledige programma van deze 2 dagen kunt u inzien op de website van de Open Monumentendagen: 
https://www.openmonumentendag.nl/gemeente/bronckhorst/


Onze onvolprezen archiefmedewerker Geert Jansen heeft afgelopen maandag de leeftijd van 80 jaar bereikt. Reden voor een feestje.
Geert werd samen met vrouw, dochter en kleindochter op het archief ontvangen door de bijna voltallige groep vrijwilligers. Er waren hartelijke felicitaties voor deze kanjer en natuurlijk gebak.

Geert Jansen 80 jr
Voorzitter Bertus Rietberg sprak Geert toe en noemde o.a. zijn meer dan 25 jaar intensieve betrokkenheid bij de HVS.
Geert stond in 1992 aan de basis van de HVS en in de jaren daarna was hij de aanjager van diverse activiteiten, publicaties en lezingen over bijzondere onderwerpen uit de historie van de gemeente Steenderen. Laatstelijk nog was hij met Wim Knaake de drijvende kracht achter de tentoonstelling over de Joodse familie Aussen.
Geert werd door meerdere archief-vrijwilligers toegesproken en er werd een mooi gedicht voorgedragen. Waar nodig werden door Geert, zoals hij is, aanvullingen op de gesproken woorden gemaakt.

Geert Jansen 80 jr

Geert en de 'archief-club'

De HVS hoopt nog tot in lengte van dagen van het vakmanschap en de gedrevenheid van Geert gebruik te mogen maken.


Foto's van de expositie en lezing met en over de Joodse familie Aussen zijn in het foto album geplaatst: Foto's expositie fam. Aussen


De Historische Vereniging Steenderen heeft een mooie donatie van de Rabobank mogen ontvangen, in het kader van 'Hart voor:'.
Iedereen die op de HVS heeft gestemd, hartelijk dank daarvoor!
Hart voor de Achterhoek


Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. AVG is de nieuwe Europese privacywetgeving, die vanaf die datum in de hele Europese Unie gaat gelden. Door de AVG worden de privacyrechten van mensen versterkt en uitgebreid. Verwerking en bescherming van persoonsgegevens binnen een vereniging of organisatie dienen aan strikte richtlijnen te voldoen. In Nederland is de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de toezichthouder voor privacyzaken.
De Historische Vereniging Steenderen is op dit moment druk doende de uitwerking van de  AVG te implementeren. Zo zal er o.a. een Privacyverklaring aan de website worden toegevoegd. Meer hierover volgt.
Wilt u meer informatie over privacywetgeving en AVG klik dan op het logo hiernaast: Autoriteit Persoonsgegevenshttps://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl


Lezing over de Short Stirling bommenwerper crash op 8-9-1941 te Hengelo (Gld.)

Georganiseerd door stichting 'Achterhoeks Museum 1940-1945'
Een presentatie verzorgd door Jean Kreunen, oud directeur Achterhoeks Museum 1940-1945 in Hengelo (Gld.) en actief bestuurslid van Oorlogsmuseum Overloon. 
Een hoofdrol in dit boeiende verhaal is weggelegd voor de heren Besselink en Agterkamp uit Toldijk.
Short Stirling na crash bij de Rustenberg buiten Hengelo (Gld.)

Datum: maandag 16 april 2018
Locatie: Partycentrum Langeler, Spalstraat 5, Hengelo (Gld.)
Zaal open: 19.30 uur Aanvang 20.00 uur

Entree € 5,- per persoon (incl. koffie/thee)


ALV 26 maart 2018

Afgelopen maandagavond 26 maart vond de Algemene Ledenvergadering plaats in gebouw 'het Anker'. Voor een goed gevulde zaal werden de aanwezigen bijgepraat over het reilen en zeilen van de vereniging in 2017. Financieel gaat het goed met de vereniging en ook het ledenaantal is weer gestegen. Helaas moesten we afscheid nemen van onze bevlogen voorzitter Gerard Huetink en ook penningmeester Maurice Cremers heeft aangegeven te stoppen. Er zijn 2 vervangers gevonden en mogelijk treed er nog een extra bestuurslid aan; na de eerstvolgende bestuursvergadering krijgt u bericht over de samenstelling van het nieuwe bestuur.
Na de pauze was het de beurt aan Frank Hendriks en Koos Scholten, die een mooie presentatie gaven over hun motorsleepboot 'Assistent'. Een smakelijk en goed onderbouwd verhaal over een 'varend monument'.

ALV 2018  ALV 2018

De beide heren kregen als dank van de secretaris een flesje aangeboden. Bertus Rietberg sloot de bijeenkomst af en bedankte alle aanwezigen voor hun komst.


Vervolg workshop 20 maart 2018

B
ibi Bodegom, adviseur culturele projecten, was aanwezig in ons archiefgebouw 'de Steenuil' om ons meer fijne kneepjes van Adlib bij te brengen. Ook advies over het indelen van archieven, die veel stukken bevatten, was onderwerp van de workshop. Het was weer een leerzame middag.

Workshop 28 maart 2018


Project HVS 2.0 (februari 2018)

Het ordenen van ons archief geeft gestage vorderingen te zien. In combinatie met het inbrengen in AdLib worden het steeds eenvoudiger stukken terug te vinden en bovendien ziet het er strak uit.

Archief februari 2018


Project HVS 2.0

Met de verhuizing naar de mooie nieuwe huisvesting in Steenderen in juni 2017 zijn we ook op andere vlakken een verbeteringstraject ingegaan. Verbeteringen op het gebied van digitalisering, klimaatbeheersing, scannen, maar vooral kennisvermeerdering op die gebieden door het inschakelen van deskundigen en het houden van workshops. We hebben dat project HVS 2.0 genoemd. De ruim € 4000,- die hier voor nodig is, is door fondsenwerving verkregen.
In het kader van HVS 2.0 wordt ook de website aangepakt. De huidige website was van 2010 en is bijv. niet erg geschikt voor tablets en smartphones. Een drietal mannen met ICT ervaring hebben deze taak op vrijwillige basis op zich genomen. Binnenkort wordt de proefversie van de geheel vernieuwde website aan het bestuur gepresenteerd.