Toen en nu

In deze rubriek vindt u oude en nieuwe(re) foto's van plekken in de gemeente Steenderen, waarmee u een leuke vergelijking kunt maken hoe een bepaalde plaats of gebouw zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Meer van dit soort vergelijkingen kunt u vinden in ons verenigingsblad 'De Zwerfsteen'.
Ga met de muis over de foto's en bekijk de verschillen.


 Luchtfoto boerderij Koedokter begin jaren 50

Begin jaren '50 was boerderij het 'Koedoktershuus' in Baak omgeven door hooibergen en stro-mieten. Ook een vierroedige stoltenberg stond aan de rand van het erf. Voor de oude schuur staan enkele stortekarren en tussen het huis en de schuur (bakhuis) is de mestvaalt te zien.
Vanaf halverwege de jaren '60 kwam daar verandering in en werd de boerderij gemoderniseerd. Er werd een wagenloods en zaadschuur bijgebouwd, die op de foto uit 1975 zijn te zien. Op de plek van de mestvaalt kwam het melktanklokaal en er is ook al wat moderne apparatuur voor achter de trekker gekomen (cyclomaaier, acrobat).
(bron foto's: fam. Jansen)


 'den Bremer' toldijk 1960

Café-Restaurant 'den Bremer' in Toldijk is een eeuwenoude uitspanning, al in 1600 was er sprake van een herberg op het kruispunt van de latere grindweg en de weg van Steenderen naar Hengelo. De oude foto is van 1960.
Het pand kende meerdere verbouwingen, o.a. in 1966, toen vanwege verbreding van de Z.E.-weg het café-gedeelte, dat pal aan de weg stond, naar achteren en op zij van de zaal werd verplaatst.
Vandaag de dag prijkt op het dak van 'den Bremer' de torenklok van de oude school in Toldijk. (foto 2017: bron Google Streetview)


 Bronkhorster veer 1908

De gemeente Steenderen kent 2 veerverbindingen die de IJssel oversteken van de Achterhoek naar de Veluwezoom: één vaart tussen Olburgen en Dieren, de andere tussen Bronkhorst en Brummen. Van de laatste zijn hier de afbeeldingen te zien. In 'De Zwerfsteen' 2014/3 is het Bronkhorster veer beschreven.
Beide veren verzorgen al eeuwenlang de overtocht, vroeger met mankracht, vandaag de dag zijn het gemotoriseerde gierponten, die zich langs een kabel op de bodem van de rivier bewegen. De oude foto is uit 1908, de nieuwe uit 2018.
Vroeger was het paard en wagen, die werden overgezet, nu zie je soms een tractor op de pont staan (foto 2018 bron http://www.fjordfaehren.de/bi/foto_2/bronkhorst_brummen.htm, een website waarop veel informatie over Europese pontveren is te vinden).