Verslagen van activiteiten (2023)

Activiteit: Rusland en Oekraïne: historische achtergronden

                 Marie-Thérèse ter Haar
Datum:     18 december 2023

Voor de goede orde: de Historische Verenging Steenderen spreekt op politiek vlak geen voorkeuren uit. Voorafgaand aan de lezing 'Rusland – Oekraïne: historische achtergronden', met de nadruk op -historisch-, is de spreekster, Marie Thérèse ter Haar, expliciet gevraagd zich daaraan te conformeren.

Als nuchtere Tukkerse vindt zij tientallen jaren geleden bij een uitwisseling van musici de liefde in Rusland, weliswaar zeer tegen de zin van haar vader. Zij werd geconfronteerd met de verschillen tussen de westerse bevolking en cultuur enerzijds en die van de slavische bevolkingsgroep anderzijds. Na haar studie Rusland en Oost-Europakunde, verblijft ze veelvuldig in de voormalige Sovjet Unie.
De historische achtergronden van de relatie tussen Rusland en Oekraïne zijn complex en gevarieerd. De twee landen hebben een lange geschiedenis van nauwe banden, maar ook van conflicten. De oudste gemeenschappelijke geschiedenis van Rusland en Oekraïne gaat terug tot de 9e eeuw toen de Kievse Roes werd gesticht. Dit was een grootvorstendom dat zich uitstrekte over delen van het huidige Rusland, het oostelijke deel van het huidige Oekraïne en Belarus. Kiev in het zuiden werd het centrum van het rijk, Novgorod in het noordwesten een belangrijke handelsstad die ook door handelaren uit omringende vorstendommen werd aangedaan.
In de 13e eeuw werd het land veroverd door de Mongolen. Zij heersten zo’n 300 jaar over het gebied. In het westelijke deel van Europa veranderde de maatschappij onder invloed van denkers als Erasmus. Het feodale stelsel ging op de schop: was er eerder een bovenlaag, de adel en een onderlaag, de arbeiders, langzaam ontstond er een tussenlaag, Het oostelijke deel van Europa, de slavische bevolkingsgroep, kreeg daar onder de Mongoolse heerschappij niets van mee. En dat bleef geruime tijd zo onder opeenvolgende overheersingen.
Het was het beginpunt van de cultuurverschillen die er nog steeds zijn. Dat merkt Marie Thérèse onder andere als zij handelsdelegaties vanuit Rusland en Oekraïne, op bezoek in Nederland, begeleidt. De ene groep verwoordt duidelijk de standpunten, de andere heeft daar moeite mee. Zij geeft daar de volgende verklaring voor: een aanzienlijk deel van de Russische en Oekraïnse bevolking is hoogopgeleid in diverse richtingen. Hoogopgeleiden op het gebied van Economie en Communicatie & Marketing ontbreken nagenoeg.

Marie Thérèse ter Haar vertelde het verhaal met haar gedegen kennis van de geschiedenis vol passie, soms zelfs met emotie en boeide daarmee de ruim 50 aanwezigen van het begin tot het eind.

het Kievse Rijk (bron Wikipedia)

Het Kievse Rijk circa 1100 na Chr. (bron Wikipedia)


Activiteit: Lezing 'De IJssel: droogte en overstromingen'
                 door Martin Nieuwenhuis
Datum:      6 november 2023

Bij lezingen door lokale sprekers zit de grote zaal van 'Het Anker' vaak helemaal vol. Zo was het ook deze avond waar Martin Nieuwenhuis, voormalig coordinator calamiteitenzorg van het 'Waterschap Rijn en IJssel', was uitgenodigd voor de lezing. Martin zette een interessant verhaal neer over het wel en wee rond de IJssel en zijn omgeving. Voorbeelden uit het verleden en verwachtingen voor de toekomst wist hij op een geanimeerde wijze te vertellen, regelmatig aangevuld met treffende beelden uit de praktijk.

Lezing 'De IJssel droogte en overstromingen'

Aan het eind van de lezing kreeg Martin een groot applaus. Margo van Steen van de Activiteitencommissie bedankte Martin en overhandigde hem een presentje.


Activiteit: Lezing 'Boerenmagie'
                 door Jan Bornebroek
Datum:      2 oktober 2023
Verslag:     Margo van Steen

De lezing 'Boerenmagie' trok maandag 2 oktober zo’n 50 man/vrouw, HVS-leden en niet-leden naar Het Anker. Spreker die avond was historicus Jan Bornebroek die de nodige publicaties over het onderwerp op zijn naam heeft staan. In zijn lezing, zeker niet vrij van humor, liet hij zijn toehoorders talloze voorbeelden zien van ogenschijnlijk simpele zaken die van oudsher een diepere betekenis hebben.
Met zijn verhalen probeert Jan Bornebroek het platteland voor de buitenstaander te verrijken. Elementen in het landschap en in de architectuur krijgen door de uitingen van 'boerenmagie' een onvermoede betekenis.
"De mensen in de prehistorie leefden in een bovennatuurlijke omgeving: ze waren altijd omringd door een leger van onzichtbare gevaren. Boerenmagie moest hen daartegen beschermen. Daar is nog heel veel van over, alleen weet niemand het meer. We geloven er niet meer in maar iedereen heeft het in huis. Zo staat zelfs nu nog op alle flessen van schoonmaakmiddelen een kruis. Dat is van oudsher een runenteken dat bescherming moet bieden tegen onheil. En dat geldt ook voor de geveltekens op boerderijen, stiepeltekens op staldeuren en stalramen met magische symboliek. Deze moesten beschermen tegen hekserij. Een vlierbessenstruik bij een varkensstal, die je daar vaak nog steeds ziet, moest de boer beschermen tegen veeziektes en de vruchtbaarheid van de varkens bevorderen."
Dat nog heel wat van de oude magische symboliek is te ontdekken is met name te danken aan de katholieke kerk. Veel van het gedachtengoed van onze voorouders is overgenomen om de nieuwe religie beter te laten accepteren. Als de kerk het heidense bijgeloof compleet had verworpen, hadden we nu niets meer van de 'boerenmagie' geweten.
Ervaringsdeskundige en 'boerenmagicus' Jan Bornebroek: "Wie eenmaal met het virus van de 'boerenmagie' is besmet, komt er niet meer vanaf. Gelukkig is het een aangename ziekte!"

Jan Bornebroek voor reuzenvenkel

Jan Bornebroek getooid als 'anzegger' voor een reuzenvenkel


Activiteit: Excursie 'Memory Vrijheidsmuseum Nijverdal'
Datum:      23 september 2023
Verslag:     Ben Lebbink

Met 13 personen kwamen we om 14.00 uur bij het museum binnen waar we hartelijk werden ontvangen door vrijwilligers (allen in stemmig uniforme kleding ). Enkele tafels werden aan elkaar geschoven en onder het genot van koffie/thee met appelgebak werd er door de gidsen een en ander verteld over het ontstaan van het gebouw:
Verleden, heden en toekomst in één gebouw. Een zwarte doos, waar over de gruwelijkheden verteld wordt die oorlog heet. Deze duistere, zwarte plaats, die omarmd wordt door een muur die alsmaar meer opgebouwd wordt en uiteindelijk eindigt in een stuk mooie moderne nieuwbouw. Dat is het levensverhaal van het 'Memory Museum' en het verhaal van de Tweede wereldoorlog in Overijssel en het daarna opbouwen van onze vrije maatschappij.

Memory Vrijheidsmuseum

Memory Vrijheidsmuseum Nijverdal

Het 'Memory Museum' is in 2010 begonnen met 1.500 vierkante meter museumvloer en door de jaren heen stap-voor-stap gegroeid. Het vertelt het verhaal over de verwoestende werking van oorlog op de maatschappij, de onderdrukking van de vrijheid, de lange schaduwen van de Tweede Wereldoorlog.
Door de komst van het Nederlandse Rode Kruis op de museumvloer, wordt het verleden en het heden écht samengebracht. Voor welke keuzes stond men vroeger en welke gelijkenissen zijn er met de keuzes van heden? De missie van het museum voor de toekomst is die van verbinden en alle bezoekers de mogelijkheid te geven na een bezoek aan het 'Memory Museum' om meer antwoorden dan vragen te hebben.
Onze groep werd vervolgens gesplitst en onder leiding van deskundige en betrokken gidsen begonnen we aan de rondleiding langs markante punten uit de oorlog vanaf het begin tot en met de bevrijding van Nijverdal.
Bijzondere indruk maakten het nagebouwde interieur van een concentratiekamp barak, een replica van de toegang tot de onderduik schuilplaats van de fam. Frank in Amsterdam en de realistische beleving van de D-Day landing in een Normandische bunker.
Aan het eind was er een welverdiend compliment aan de vrijwilligers en medewerkers. Onverwacht een onbekend museum. We hebben veel gezien. E.e.a. is goed gedocumenteerd en gaf veel nieuwe info. De diorama`s zijn prachtig, met liefde gemaakt.
Het laatste onderdeel van de dag was een gezamenlijk bezoek aan de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Holten . De laatste rustplaats van de Canadese militairen J. Aiken, T. Crawford en C. Woodruff, 3 slachtoffers van de "Slag om Rha" in mei 1945.

Foto's van de excursie zijn hier te bekijken: Excursie Memory Vrijheidsmuseum Nijverdal


Activiteit: Lezing 'De Baakse Beek belicht' door Job Teeuwen
Datum:    9 januari 2023
Verslag:   Margo van Steen

Nee, voor extra tafels was geen plek; die werd ingenomen door strategisch neergezette stoelen zodat iedereen zicht had op het projectiescherm. De laatste lezing van het activiteitenseizoen 2022-2023 mocht zich verheugen in een grote opkomst: zo’n 75 toehoorders. Job Teeuwen was daarmee verguld, en terecht.
Job bleek een vlotte prater; losjes vertelde hij het verhaal achter zijn vele dia’s. Dat natuur zijn eerste passie is, was duidelijk terug te zien en te horen. Dat de Baakse beek hem aan het hart gaat, idem dito. Veel natuurschoon met toelichting, van waterjuffers tot libellen, van gele plompen tot waterlelies, kwam voorbij. Over de gevolgen van ruilverkaveling, over het, al naar gelang de inzichten van de tijd, rechttrekken van de waterloop en weer terugbrengen naar de oorspronkelijke bedding: hij stak zijn mening niet onder stoelen of banken.
Dia’s van de landgoederen die aan de Baakse beek grenzen ontbraken niet; ook zij hebben vanzelfsprekend baat bij een ‘gezonde’ beek. Job werkte in de loop der jaren mee aan diverse publicaties van Natuurmonumenten. De binding met die organisatie liet zich niet te verloochen als hij praatte over ‘wij’.

Lezing 'Baakse Beek belicht'

Lezing 'Baakse Beek belicht'

‘De Baakse beek belicht’ was ook voor een aantal (semi)professionals aanleiding om naar Het Anker te komen. Van het Waterschap Rijn en IJssel waren er projectmanagers, van Het Steenders Landschap een aantal vrijwilligers aanwezig.
“In opdracht van Waterschap Rijn en IJssel werd een Ontwikkelvisie Landgoederenzone Baakse beek opgesteld waarin doelstellingen voor land- en waternatuur, landbouw en erfgoed aan elkaar verbonden zijn. Inmiddels zijn er verschillende landgoederen in uitvoering, onder andere Wientjesvoort en ’t Medler. Als erkenning voor nu al behaalde resultaten kreeg het project op 19 december 2022 de Gelderse Prijs Ruimtelijke Kwaliteit. Het juryrapport is lovend over de aanpak: “In het project is te zien dat noodzaak en ruimtelijke kwaliteit hand in hand gaan en dat forse ambities realiseerbaar zijn als keuzes worden vertaald naar belanghebbenden.”


Verslagen van activiteiten (2022) Verslagen van activiteiten (2020)
Verslagen van activiteiten (2019)

Verslagen van activiteiten (2022)

Activiteit: Lezing 'Operatie Plunder' door Edwin Zweers

Datum: 12 december 2022
Verslag: Margo van Steen

Geleerd van de ledenavond in november en hopend op eenzelfde opkomst waren bij voorbaat meer tafels en stoelen klaar gezet. En die stoelen werden ook bezet: met zo’n 55 belangstellenden was de zaal van Het Anker zo goed als vol.

Lezing 'Operatie Plunder (1)'

Edwin Zweers was aangekondigd als iemand met een grote passie voor geschiedenis, zijn lezing als een absolute aanrader voor hen die meer willen weten over de regionale bevrijdingsgeschiedenis. Hij maakte die aankondiging meer dan waar.
Achter de schermen had hij verteld dat het de eerste keer was na de coronatijd dat hij het verhaal over de bevrijdingsopmars van de Canadezen en Britten aan een zaal vol publiek vertelde. Dat was overigens niet te merken: aan de hand van veel fotomateriaal liep zijn betoog vol met interessante details over de oorlogsvoering gesmeerd. De originele bioscoopjournaals die hij liet zien, gaven hem even pauze voor een slok water om ook zijn keel te smeren.

Lezing 'Operatie Plunder (3)'

Geboren in Stokkum kwam als vanzelfsprekend de rol van de Elterberg voor de Duitse en geallieerde kant aan de orde. Het meest aansprekende detail in zijn lezing was echter Operatie PLUTO, een geheime operatie van Britse ingenieurs, oliemaatschappijen en de Britse strijdkrachten. PLUTO staat voor Pipeline Under the Ocean of Pipeline Underwater Transportation of Oil. De operatie voorzag in de aanleg van flexibele pijpleidingen op de bodem van het Kanaal om de troepen te voorzien van brandstof. De aanleg van leidingen groeide mee met de opmars van de geallieerden: van Boulogne naar Antwerpen, Eindhoven en uiteindelijk Emmerich. Het systeem werd in augustus 1945 ontmanteld toen de pijpleidingen 820 miljoen liter brandstof hadden vervoerd.

Lezing 'Operatie Plunder (2)'

Hoe de lezing van Edwin Zweers ter afsluiting samen te vatten? Op de laatste foto die hij liet zien, was op een spandoek te lezen: geen oorlog meer. En daar was, na nog maar weer eens gehoord en gezien te hebben wat een oorlog aan leed en verwoesting kan aanrichten, eigenlijk niets meer aan toe te voegen.


Activiteit: Lezing 'Zo bijzonder ben ik niet' door Yke Ruessink
Datum: 14 november 2022
Verslag: Margo van Steen

De lezing van fotograaf Yke Ruessink mocht zich verheugen in een grote opkomst van leden en, relatief gezien, veel niet-leden. Tafels en stoelen moesten worden bijgezet om de ruim 50 belangstellenden een plek te geven.
Eerder had Yke een fotoboek gemaakt: Verdwijnende kippenhokken in de Achterhoek. De eigenaren van de kippenhokken bleven uit beeld.
Rondrijdend door het oosten van het land kwam Yke authentieke bewoners tegen, of hij werd op hen gewezen. Het idee voor een nieuw fotoboek was geboren. In dat fotoboek wilde hij ook het verhaal van deze bijzondere mensen op een integere manier vastleggen. Na een zoektocht kwam hij terecht bij Nico Hoffer, voormalig journalist van De Stentor. Samen gingen zij op pad voor een reeks niet alledaagse ontmoetingen.

Lezing - 'Zo bijzonder ben ik niet' 800px

In de lezing werd kennis gemaakt met een aantal bijzondere mensen; sommigen van hen werden door de toehoorders herkend.
Neem Arie-Kip-Kanarie met zijn grote knuisten; een dierenliefhebber maar zeker geen vegetariër. Hij bezat een broedmachine, eieren werden hem gebracht. Waarom uit de eieren van sierkippen doodgewone kuikens waren gekomen, tsja, daar wist Arie ook het antwoord niet op… De sierkuikens waren door hem al voor een goed prijsje doorverkocht.
Of de 'kattenvrouw'. Vele katten waren haar huisgenoten, ze kamden met hun nagels haar haar en dat liet zij zich welgevallen.
Of de stokoude pianolerares Josina Speets. Zij noemde zichzelf ijdel en droeg voor het mooi altijd een gehaakt mutsje op het oude hoofd. Toen Yke en Nico bij haar op bezoek waren, wilde zij wel wat voor hen spelen op de piano. De heren verwachtten een stukje klassiek muziek te horen; in plaats daarvan speelde zij een simpel slaapliedje uit haar kindertijd.

Foto’s van een aantal bijzondere mensen, die niet in het boek 'Zo bijzonder ben ik niet' voorkomen, werden ook door Yke getoond. Reden waarom zij het boek niet haalden, was het feit dat hun verhaal niet op een passende manier opgeschreven kon worden. Die manier? Integer, warm en betrokken bij de geportretteerde. Die aspecten kenmerkten ook de lezing van Yke Ruessink.


Activiteit: Lezing 'Boeren, burgers en buitenlui' door Ineke Hissink-Kapper
Datum: 24 oktober 2022

Ruim dertig aanwezigen, leden en niet-leden, verwelkomden Ineke Hissink-Kapper, benieuwd naar haar verhaal over 'Boeren, burgers en buitenlui' dat zich met name in en om Zutphen afspeelt.

Lezing Boeren, burgers en buitenlui 1

De geschiedenis van Zutphen bestrijkt meer dan 1700 jaar. De naam Zutphen is ontstaan uit Zuid-venne, een rivierduinencomplex met daar omheen drassige weidegronden. De nederzetting daar bleef in de vroege middeleeuwen op het huidige 's-Gravenhof bestaan.
De boeren maakten dankbaar gebruik van de IJssel en de Berkel om hun producten te vervoeren. De handel floreerde, het ging hen goed. Het verdiende geld investeerden zij in huizen in de stad: mooier, groter om te laten zien hoe rijk de boer wel niet was.
Vanaf de 15e eeuw werd de rivier steeds minder goed bevaarbaar door verzanding. Voornaamste oorzaak was de Sint-Elizabethsvloed, die in 1424 weliswaar met name Zuidwest-Nederland trof, maar waardoor de Waal een kortere weg kreeg naar de zee en er minder water zich een weg zocht via de IJssel.
Het stempel van de boeren op de stad is tot aan vandaag de dag blijven bestaan. Zo beschikt het Burgerweeshuis over vermogen dat vooral bestaat uit agrarisch onroerend goed. Het verpachten en verhuren van de bezittingen zorgt voor hun inkomsten.

Lezing Boeren, burgers en buitenlui 2

Na de pauze vertelde Ineke het verhaal van de familie van haar echtgenoot. Als echte Zutphense stadsboer (de familielijn gaat terug tot 1220) verkocht de familie Hissink generaties lang melk, vlees, aardappelen en groente direct aan stads- en streekgenoten. Na consumptie werden de aardappelschillen en restant keukenafval weer opgehaald voor de beesten. Toen al een circulair systeem dat ook nu nog steeds bestaat.
Meer foto's in het fotoalbum Lezing 'Boeren, burgers en buitenlui'


Activiteit: HVS Excursie 'de Moezeköttel' Megchelen
Datum: 24 september 2022

De HVS kijkt met een tevreden gevoel terug op een uitstekend verzorgde excursiemiddag. We werden ontvangen door 2 enthousiaste dames in klederdracht, Toos en Dianne, die ons in enkele uren met woord en beeld de geschiedenis van 'de Moezeköttel' en omgeving vertelden. Dames van het museum, hartelijk bedankt!

HVS 'de Moezeköttel' 2022

Zie ook facebook 'de Moezeköttel'


Activiteit: HVS Vrijwilligersmiddag
Datum: 21 juni 2022

Een gezellig samenzijn in ontspannen sfeer voor de vrijwilligers van de HVS bij 'Het Keukengemaal' van 'Het Kunstgemaal' aan de dijk in Bronkhorst. Na het kopje koffie met een stuk cake hield voorzitter Bertus Rietberg een korte toespraak over wat er is geweest en wat er gaat komen en vertelde hij iets over de historie van het gemaal 'Grote Beek'. Het weer werkte prima mee en het was goed toeven daar aan de dijk voor de ruim 20 aanwezigen. (voor meer foto's, zie het Foto Overzicht).

HVS Vrijwilligersmiddag 2022


ALV, maandag 28 maart 2022

Aftredend en herkiesbare voorzitter Bertus Rietberg opende voor ruim 25 aanwezigen en een voltallig bestuur deze Algemene Ledenvergadering 2022 met de verzuchting: "Mooi dat het weer kan ...". Er volgde instemmend geknik uit de zaal, corona heeft ons lang genoeg in de weg gezeten, fijn dat we weer kunnen samenkomen. De voorzitter, hij werd ietsje later volgens protocol herbenoemd, gaf daarna een samenvatting van het afgelopen seizoen, waar vooral de activiteiten ontbraken. "Dat gaan we in 2022 zeker goed maken, aankondigingen volgen".
Daarna was het aan penningmeester Marianne Nieuwenhuis om de cijfers te presenteren. Samenvattend: de kas van de vereniging staat er goed voor, er was een positief saldo omdat er in 2021 geen evenementen konden worden georganiseerd en er dus vrijwel geen extra kosten waren.
De kascommissie verleende de penningmeester decharge voor haar gevoerde beleid. De jaarcijfers en jaarverslagen zijn op deze pagina terug te zien: ALV Jaargegevens

Na de pauze was het de beurt aan Henk IJbema uit Doesburg om zijn speurtocht naar de herkomst van 'de mijnenveger op 'het Zwarte Schaar'' uit de doeken te doen.

Henk IJbema presenteert 'de Mijnenveger'

Een speurtocht die in feite in gang was gezet door Steendernaar Jan Bijvank. Hij zette in 2018 een advertentie in dagblad 'De Gelderlander' waarin hij om informatie vroeg.

Lezing Henk IJbema 'Mijnenvegerer op 'het Zwarte Schaar'

Henk IJbema, lid van historische vereniging 'Het Huis Doesburg', heeft zich naar aanleiding van de advertentie in dit onderwerp verdiept en zijn bevindingen in een prachtige presentatie samengevat. Bij een enkele aanwezige was het verhaal en de foto's een 'deja vu', omdat ze als kind bij 'het Zwarte Schaar' gingen zwemmen en daar die enorme boot scheef op de oever zagen liggen of er zelfs in gingen spelen. Mijnenveger op 'het Zwarte Schaar' en zonnen op het strand

Moeders zont op het strand en de kinderen spelen in de boot?

Een samenvatting van het verhaal van Henk en de presentatie is hier na te lezen: De mijnenveger op 'het Zwarte Schaar'


Verslagen van activiteiten (2020) Verslagen van activiteiten (2019)

Verslagen van activiteiten

Lezing Jean Kreunen: 'Een kist vol oorlogsverhalen'

maandag 24 januari 2020

Voor een afgeladen volle zaal 'Het Anker' in Steenderen vertelde Jean Kreunen uit Hengelo (Gld) het verhaal over zijn oorlogsverzameling, die begon op een zolderkamertje, werd ontplooit in het 'Achterhoeks Museum 1940-1945' en vandaag de dag is te bezichtigen in het Oorlogsmuseum in Overloon Brabant. Maar het ging niet om de verzameling alleen deze avond, destemeer ging het om de verhalen die bij de gevonden attributen horen.
Zodra Jean zijn kist opent en er het eerste voorwerp uithaalt komt er een verhaal bij: van wie is die helm geweest, vriend of vijand, wie heeft hem bewaard en uiteindelijk aan het museum geschonken, een foto die na het achterhalen van de personen erop leidt tot een nieuw nog niet verteld verhaal, de zaal luistert ademloos naar de reeks verhalen die Jean heeft meegenomen.
Lezing Jean Kreunen 'Een kist vol oorlogsverhalen'
Lezing Jean Kreunen 'Een kist vol oorlogsverhalen'
De pauze was gepland om 21.00 u maar die kwam pas een kwartier later. Daarna vervolgde Jean met de beschrijving van een aantal gebeurtenissen die in de oude gemeente Steenderen hebben plaatsgevonden. Vooral tegen het eind van de oorlog met de bevrijding in zicht waren er nogal tragische gebeurtenissen te wachten in onze regio begin april 1945, met doden in Baak en hevige gevechten op Rha, maar gelukkig ook blije mensen in Steenderen, die de Canadese tanks en soldaten verwelkomden.
Jean werd met een daverend applaus bedankt voor zijn prachtige presentatie, het was inmiddels al 22.30 u geworden.
Jean Kreunen gaf deze lezing ook op 23 januari 2020 om 14.00 u bij het 'Senioren Ontmoetingspunt' in 't Brewinc in Doetinchem.


Nieuwjaarsreceptie 2020, zaterdag 11 januari 2020

Ruim 25 vrijwilligers waren aanwezig bij de nieuwjaarsreceptie van de HVS. Na elkaar het beste voor 2020 te hebben toegewenst, was er koffie en cake en een praatje van voorzitter Bertus Rietberg. Daarna kreeg het gezelschap een rondleiding door Steenderen, waarbij de toekomstige Fototegelroute werd gevolgd en Bertus op diverse plekken uitleg gaf. Terug bij de 'Steenuil' was er gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje gezellig bij te praten. Kijk hier voor meer foto's.
Nieuwjaarsreceptie 2020


 

Verslagen van activiteiten (2019)

Activiteiten HVS 2022

Lezing: 'Operatie Plunder'

Datum:    maandag 12 december 2022
Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Locatie:   'het Anker'
                J.F. Oltmansstraat 7
                7221 NA Steenderen
Entree:    HVS-leden gratis, niet-leden € 5,00 (incl. koffie of thee)

Lezing door historicus Edwin Zweers over de bevrijding van het Duitse Nederrijngebied, de Liemers en de Achterhoek in 1945. Met origineel film- en veel fotomateriaal.

Lezing 'Operatie Plunder'Oorlogshandelingen (onbekende fotograaf)


Lezing: 'Zo bijzonder ben ik niet!'

Datum:    maandag 14 november 2022
Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Locatie:   'het Anker'
                J.F. Oltmansstraat 7
                7221 NA Steenderen

Fotograaf Yke Ruessink vertelt het verhaal van een aantal ‘authentieke’ bewoners van het oosten van Nederland. Hij ontdekte achter erven en in stadse woningen paradijsvogels die schreeuwden om zijn aandacht.

Lezing 'Zo bijzonder ben ik niet'Man ontbijt aan de keukentafel (foto Yke Ruessink)


Lezing: 'Boeren, burgers en buitenlui'

Datum:    maandag 24 oktober 2022
Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Locatie:   'het Anker'
                J.F. Oltmansstraat 7
                7221 NA Steenderen

Ineke Hissink-Kapper presenteert op deze ledenavond van de HVS haar verhaal over 'Boeren, Burgers en buitenlui'. In een lezing met (hilarische) anekdotes en beeldmateriaal wordt u meegenomen in het verhaal over de verstandhouding tussen bewoners van stad en platteland rondom Zutphen.
Een uitspraak van Ineke:

"Als we het platteland niet hadden gehad,
was de stad nooit geworden wat het nu is.
"

De nieuwe kleppers voor de stadsomroeper van Bronkhorst (foto Liesbeth Spaansen)De nieuwe kleppers voor de stadsomroeper van Bronkhorst (foto Liesbeth Spaansen)


Excursie: 'de Moezeköttel'

Datum:    zaterdag 24 september 2022
Aanvang: 14.00 uur
Locatie:   'de Moezeköttel'
                Asbroek 2A
                7078 AE Megchelen

Vrijwilligers van 'Stichting De Moezeköttel' vertellen u het verhaal van de enige bewaard gebleven noodwoning in het dorp Megchelen.
Opgave van deelname vóór 17 september via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De excursie is incl. 2 consumpties bij 'De Moezeköttel'. Kosten € 7,50 p.p.
'De Moezeköttel' heeft een eigen website https://moezekottel.nl/

Er kan bij voorkeur gezamenlijk naar 'De Moezeköttel' worden afgereisd. Verzamelen voor carpooling en vertrek om 13.15 u vanaf het Marktplein (Burg. Buddingh'plein) Steenderen. Ook voor niet-leden.

Excursie 'de Moezeköttel' in Megchelen


Activiteit: Sponsoractie Welkoop Toldijk
Datum: 27 juni t/m 2 juli 2022

In de aanloop naar het uitbrengen van 'De Zwerfsteen' Editie nr. 100 medio 2023, een mijlpaal voor de HVS, zijn er een aantal acties opgezet om de edities van 'De Zwerfsteen' van vóór 2016 in hoge kwaliteit voor het grote  publiek digitaal toegankelijk te maken. Erfgoed Gelderland en een gespecialiseerd bedrijf verzorgen -voor een groot deel met provinciale subsidie- deze digitalisering. Om de resterende financiën bijeen te krijgen wil de Welkoop in Toldijk ons helpen.

Welkoop eigenaar Peter Weenk wil dit doel van harte ondersteunen met een bijzondere sponsoractie: Welkoop Toldijk schenkt 10% van de bestedingen in week 26 aan de HVS, mits de kassabon mét onderstaande bon in de daarvoor bestemde bus in de winkel wordt gedaan!
De actie vindt plaats van maandag 27 juni t/m zaterdag 2 juli (week 26)
.

In week 26 dus op naar Welkoop Toldijk voor uw boodschappen, en niet vergeten de bon mee te nemen!

HVS bon in Welkoop busDe actieweek is voorbij en zeer positief verlopen. Later meer details...


Algemene ledenvergadering (ALV) 2022

Datum:  maandag 28 maart 2022
Locatie: Het Anker
             J.F. Oltmansstraat 7
             7221 NA in Steenderen
Tijd:      20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

ALV 2022 (klik hier voor de volledige uitnodiging)

 

Na de pauze zal dhr. Henk IJbema uit Doesburg een lezing houden over de mijnenveger bij 'het Zwarte Schaar'.

Voor het volledige Jaarverslag en de Jaarcijfers, klik op de uitnodiging of hier https://www.hvsteenderen.nl/vereniging/alv


Activiteit: Leggen fototegels
Datum: 27 maart 2021

De tegels liggen...

In Steenderen liggen sinds kort op diverse plekken in het dorp fototegels, 17 stuks in totaal. In omliggende dorpen in de gemeente Bronckhorst zijn al eerder fototegels geplaatst. Afgelopen zaterdag 27 maart was Steenderen aan de beurt. Initiatiefnemer Harry Jansen uit Vorden ging met hulp van een aantal HVS vrijwillgers aan de slag.
Elke fototegel bevat van de plek waar deze ligt een historische foto met een korte beschrijving. De plekken van de tegels zijn verbonden door een wandelroute, daarvan komt een routekaartje bij plaatselijke winkels te liggen. Een toekomstige stap zal zijn de wandelroutes door een fietsroute met elkaar te verbinden.
Meer informatie over de tegelwandelroutes is te vinden op tegelroutebronckhorst.nl Op de website www.contactmidden.nl is het verhaal van het leggen van de tegels na te lezen. En op Achterhoekfoto www.achterhoekfoto.nl vind je een fotoreportage van het leggen.
Zie ook Project foto-tegelroute Steenderen

fototegels leggen bron achterhoekfoto

Fototegels leggen door Harry Jansen en HVS vrijwilligers (bron Achterhoekfoto)


Tijdens onze bijeenkomsten en activiteitein kunnen foto’s worden genomen, die mogelijk op deze website of in een publicatie van de HVS worden getoond. Heeft u er bezwaar tegen om gefotografeerd te worden of dat we een foto, waar u op voorkomt, gebruiken, laat het ons dan weten. 


Activiteiten (2020) Activiteiten (2019) Activiteiten (2018) Activiteiten (2017)

Verslagen van activiteiten

Lezing 'Kermissen en volksfeesten in de oude gemeente Steenderen', maandag 18 november 2019

Een lezing over kermissen en oranjefeesten is natuurlijk een mooie gelegenheid om de gezelligheid van die paar dagen in het jaar nog eens te proeven. Dat lukte afgelopen maandag uitstekend. Aan de hand van veel foto's en bijbehorende tekst en uitleg door Wim Knaake en Dikkie Garritsen werd historie en markante gebeurtenissen van respectievelijk de Bronkhorster kermis en de kermissen en oranjefeesten van de andere dorpen van de oude gemeente Steenderen gepresenteerd. De ruim 70 aanwezigen in 'Het Anker' in Steenderen hebben getuige de positieve reacties genoten. De beide presentatoren werden na afloop bedankt met applaus en kregen een bloemetje overhandigd.
Bronkhorster kermis door Wim Knaake
Andere volksfeesten door Dikkie Garritsen


Lezing 'De Stoomtram Zutphen - Deventer', maandag 21 oktober 2019

De grote zaal van 'Den Bremer' was om 8 uur 's avonds goed gevuld met ruim 70 belangstellenden die op de lezing over de stoomtram waren afgekomen. Na de opening door onze voorzitter nam Hans Geerlink van de Historische Vereniging 'De Elf Marken' uit Gorssel ons mee op een reis langs het ontstaan en de exploitatie van de stoomtram-lijnen in de Achterhoek. Veel informatie daarover is vastgelegd in het boek 'Stoomtram Zutphen - Deventer 1926 - 1945'. Hans had zijn lezing mooi aangevuld met details over het traject Zutphen - Emmerik, dat door 'onze' dorpen Baak en Toldijk liep. De presentatie eindigde met een prachtig historisch filmpje over de stoomtram.

Lezing Stoomtram 2019

 

Boek 'Stoomtram Zutphen - Deventer'


ALV, maandag 26 maart 2019

De Algemene Ledenvergadering (ALV) vond dit jaar wederom in 'het Anker' in Steenderen plaats. Het voltallige bestuur was aanwezig en de zaal was gevuld met ca. 35 leden. Voorzitter Bertus Rietberg trapte af met een korte terugblik op het afgelopen verenigingsjaar en gaf een inkijk in de plannen voor komend jaar. Voor de notulen van de ALV 2018 en het jaarverslag werd verwezen naar de uitnodiging. De penningmeester Marianne Nieuwenhuis gaf een toelichting op de jaarcijfers, waarna de kascommissie decharge verleende. De bestuursverkiezing was kort en bondig, er hadden zich geen tegenkandidaten gemeld. Voorzitter Bertus gaat door en Diane Teunissen blijft het secretariaat doen, waarbij zij aangetekend dat zij dit nog voor de periode van één jaar doet. Wie Diane zou willen opvolgen wordt opgeroepen zich te melden bij het bestuur (je krijgt een jaar inwerktijd...)! 

En dan werd nog een heuglijk feit voor de vereniging gepresenteerd: we mochten het 400ste lid verwelkomen. Dianne van Hussel werd daarom in de bloemetjes gezet en ze kreeg een documentje overhandigd, met een overzicht van de bewoners van haar in 1906 gebouwde huis.
 400ste lid HVS
Na de pauze gaf Ben Lebbink een mooie presentatie over zijn roadtrip op de motor door Rocky Mountains in Amerika en Canada in 2018. Verluchtigd met de nodige informatie wist Ben de aanwezigen te boeien met prachtige foto's van de ruige omgeving, waar het gezelschap doorheen heeft gereden.
Presentatie Ben Lebbink
Bertus Rietberg sloot de bijeenkomst en bedankte alle aanwezigen voor hun komst. De jaarcijfers en jaarverslagen zijn op deze pagina terug te zien: ALV Jaargegevens


Tentoonstelling IJsclub 'de Molenkolk' 100 jaar, 23 en 24 februari 2019

Nadat de IJsclub het 100-jarig bestaan uitbundig had gevierd, had de Historische Vereniging Steenderen de eer om de bijbehorende tentoonstelling nog gedurende 2 dagen onderdak te mogen verlenen. En dat mag ook een succes worden genoemd.
Op beide dagen kwamen rond de 50 bezoekers de foto's, krantenknipsels en memorabilia bekijken. En er werd een film vertoond met beelden van verschillende evenementen op de ijsbaan. Vooral voor de oudere bezoekers leverde dat prettige en soms hilarische herinneringen op aan vervlogen tijden op de ijzers.
De tentoonstelling bevatte diverse foto's, waarvan de organisatie niet alle namen van de geportretteerde personen had kunnen achterhalen. Dat werd in een flink aantal gevallen door de bezoekers opgelost en leverde mooie gesprekken op. Ook een aantal oud-Steenderenaren kwam, al dan niet samen met familie, de tentoonstelling bekijken.
Een leuke bijkomstigheid: van al het geëxposeerde materiaal mag de HVS een archief aanleggen, zodat dit jubileum voor de toekomst wordt vastgelegd. Met dank aan IJsclub 'de Molenkolk' voor de fijne samenwerking.

Tentoonstelling 100 jaar IJsclub 'de Molenkolk'
Tentoonstelling 100 jaar IJsclub 'de Molenkolk'
Tentoonstelling 100 jaar IJsclub 'de Molenkolk'
Tentoonstelling 100 jaar IJsclub 'de Molenkolk'

Kijk voor meer foto's hier foto's tentoonstelling IJsclub 'de Molenkolk' 100 jaar


Tentoonstelling IJsclub 'de Molenkolk' 100 jaar 23 en 24 februari 2019 bij de HVS

Op 16 februari viert de Steenderense ijsclub 'de Molenkolk' haar 100 jarig bestaan. Op deze zaterdag is er vanaf 14.00 uur voor leden en genodigden in de 'Ieskeet' aan de Toldijkseweg in Steenderen o.a. een (foto)tentoonstelling met foto's en attributen, verzameld vanaf ca. 1934 tot heden.

IJsclub 'de Molenkolk' 100 jaar
Bron foto: website IJsclub 'de Molenkolk'


De tentoonstelling zal daarna nog op 23 en 24 februari zijn te bezichtigen bij de Historische Vereniging Steenderen.

Locatie: gebouw 'de Steenuil'
             Burgemeester Smitstraat 19
             7221 BH Steenderen
Tijd:      beide dagen van 11.00 tot 16.00 uur


Lezing 'Natuurbeleving toen en nu', maandag 21 januari 2019

“Bunt ut toevalligheden of is ut toevallig heden?” Eén van de gevleugelde uitspraken van Jan Wagenvoort, waarmee hij zijn presentatie ‘Natuurbeleving toen en nu’ verluchtigde. Nou toevallig was het niet, want zijn lezing voor de HVS stond al een hele tijd gepland en dat was de 80 bezoekers in ’het Anker’ niet ontgaan.
Voor een goed gevulde zaal opende voorzitter Bertus Rietberg de avond. Introductie van Wagenvoort, die werd vergezeld door zijn vrouw Dinie, was voor veel aanwezigen nauwelijks nodig. Natuurman, ex-boer, mollenvanger en filosoof (en nog een paar titels die ik niet kon bijhouden) Jan begon dus al raps met het vertonen van een prachtige serie dia’s over wat hij zoal in de natuur waarneemt en ontdekt. Soms met weemoed teruggrijpend op hoe de Achterhoekse natuur was, voordat alles groot en economisch verantwoord moest worden, vaak zijn zijn bespiegelingen in dichtvorm gevat. Maar altijd volgt er ook wel weer een kwinkslag om te relativeren. En ook laat hij in verschillende dia’s zien hoe je dingen in je omgeving kunt herkennen, sporen van een ulk (bunzing), het hol van een rotte, een haze in het veld ...

Apparatuur Jan Wagenvoort
Met disse apparatuur was de laptop niet neudig...


De boeiende avond vloog voorbij.
Voor wie meer van Jan Wagenvoort’s gedachtengang wil weten, hij heeft deze vastgelegd in een een drietal boekjes: 'Puur natuur', 'Buuten Thuus' en 'Bladeren'.