Over ons

 Als Historische Vereniging Steenderen proberen we de historie van de voormalige gemeente Steenderen vast te leggen. Mocht u oude archieven of foto's hebben die u wilt schenken aan onze vereniging of in bruikleen, laat het ons weten, en wij nemen contact met u op.

De Historische Vereniging Steenderen is een bloeiende vereniging met circa 395 leden die - op enigerlei wijze- geïnteresseerd zijn in de (cultuur) geschiedenis van Steenderen. De leden zijn hoofdzakelijk inwoners van de voormalige gemeente Steenderen maar er is ook een grote groep oud-inwoners lid. De vereniging is opgericht in 1992.

 

Hoofddoelen

 De vereniging houdt zich bezig met het verzamelen van en publiceren over historische gegevens van Steenderen, Bronkhorst, Baak, Olburgen-Rha en Toldijk.  Onderwerpen zijn o.a: historische gebouwen, de geschiedenis van de middenstand, de historie van allerlei  verenigingen, clubs, stichtingen en commissies, oude boerderijen, veldnamen en boerderijnamen, verklaringen bij oude foto's, genealogie, archeologie, de tweede wereldoorlog. Ook zijn we erg geïnteresseerd in de vastlegging van nog levende herinneringen. Verder beheren we een beperkt archief met kaarten, foto's, boeken, tijdschriften en documenten die betrekking hebben op Steenderen en omgeving. 

Het doel van dit verzamelen, beheren en onderzoeken is om zoveel mogelijk over de geschiedenis van de voormalige gemeente Steenderen vast te leggen voor toekomstige generaties. Ook willen we waardevolle documenten goed conserveren.  Recent hebben we een start gemaakt met het digitaal ontsluiten van ons archief, zodat we beter weten wat we hebben, en meer mensen ervan kunnen genieten.

 

Het bestuur

Gerard Huetink, voorzitter
Maurice Cremers, penningmeester
Diane Teunissen, secretariaat, mailen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Francine van Leeuwen, bestuurslid
Bertus Rietberg, bestuurslid
Anton Baars, bestuurslid

 

Ons ledenblad

  Vier maal per jaar verschijnt ons oudheidkundig tijdschrift De Zwerfsteen. We beschouwen ons blad als het paradepaardje van onze vereniging.

De Zwerfsteen editie 2 2010

 

We streven naar hoge kwaliteit en interessante artikelen. In de Zwerfsteen, minimaal 16 pagina's per uitgave, treft u artikelen aan over de geschiedenis van Steenderen, Baak, Olburgen, Toldijk en Bronkhorst, geïllustreerd met foto’s, tekeningen en kaarten. Bij bijzondere gebeurtenissen, zoals bij een jubileum of herdenking, maken we soms een themanummer.

De redactieleden zorgen ervoor dat er elk kwartaal een kwalitatief hoogstaand tijdschrift verschijnt. Ze worden hierbij ondersteund door wisselende gastschrijvers. Door lid te worden van De Historische Vereniging Steenderen ontvangt u de Zwerfsteen 4 x per jaar gratis thuis. (Zie Lid worden ?)

Mochten er mensen zijn die alle jaargangen hebben bewaard en deze wel over willen doen aan de Historische Vereniging Steenderen, geef dit dan op Willy Pasman, mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Telefoonnummer: 06-13601159

 

 

Accommodatie 

 We hebben een nieuw onderkomen voor het archief sinds 10 juni 2017 aan de Burg. Smitstraat 19 7221 BH in Steenderen. De archiefcommissie is daar elke donderdagmiddag aanwezig van 13.30 - 16.30 uur. En de eerste dinsdag van de maand van 18.30 - 21.00 uur. De archiefcommissie is daar per mail bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Bestuur voor nieuw HVS-onderkomen 

Activiteiten  

 De vereniging organiseert elk jaar minimaal 4 ledenavonden en één excursie. Eens in de 2 jaar is er een avond "van leden voor leden", waar een 5-tal leden een korte presentatie houden over hun -uiteraard  historisch getinte- hobby. Altijd hele leuke avonden! Iedereen is van harte welkom! Kijk verder bij Activiteiten

 

Lidmaatschap/interesse

 Bent u geïnteresseerd of wilt u actief meewerken, dan kunt u lid worden en u aanmelden bij het secretariaat. U krijgt dan het blad "de Zwerfsteen" 4 x per jaar gratis in de bus. De kosten van het lidmaatschap is € 25,- per jaar. Zie Lid worden ? Betaling vindt in principe plaats via automatische incasso.